• logo
  • osnovna stranica
  • Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    V.d. glavni kantonalni tužilac

    03.06.2024.

    Riječ v.d. glavnog kantonalnog tužioca

    Poštovani posjetioci,

    Dobro došli na web stranicu Kantonalnog tužilaštva tuzlanskog kantona.

    U cilju blagovremenog informisanja javnosti o aktivnostima ovog tužilaštva, što je i jedan od strateških ciljeva programa rada glavnog kantonalnog tužioca, poštujući pravo građana na dostupnost relevantnih informacija, ali i propise o formi i načinu objavljivanja informacija, ovakvim savremenim načinom komunikacije, želja nam je jačati povjerenje javnosti u rad ovog tužilaštva, transparentnost i međusobno razumijevanje.

    Ovom prilikom, vas upoznajemo i sa strateškim ciljevima u radu ovog tužilaštva u narednom mandatnom periodu glavnog kantonalnog tužioca, a koji se ogledaju kroz:  

    - Intenziviranje aktivnosti na otkrivanju i gonjenju učinilaca krivičnih djela organizovanog kriminala i korupcije, kao i svih drugih vidova kriminal

    - Poboljšanju kvantiteta i kvaliteta finansijskih istraga

    - Institucionalno i kadrovsko restruktuiranje rada tužilaštva

    - Jačanje saradnje sa agencijama za provođenje zakona i osiguranje kontinuirane edukacije policijskih službenika od strane tužilaca

    - Unapređenje blagovremenog informisanja javnosti i jačanju povjerenja u rad ovog tužilaštva.

    Takođe, na raspolaganju smo vam za sve sugestije i konstruktivne prijedloge u vezi sadržaja naše web stranice, s ciljem što kvalitetnijeg informisanja javnosti.


    BIOGRAFIJA


    Vedran Alidžanović rođen je 01.11.1983. godine u Tuzli.

     

    Osnovnu školu završio je 1998. godine u Tuzli, a gimnaziju „Meša Selimović“ takođe u Tuzli 2002. godine. Iste godine upisao je Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, na kojem je diplomirao 2007. godine. Nakon diplomiranja i obavljenog pripravničkog staža, pravosudni ispit položio je 2009. godine.


    Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, 2010. godine imenovan je na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Gračanici, na kojoj poziciji je radio tri godine. U tom periodu je u organizaciji Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH, završio trogodišnju početnu obuku za sudije i tužioce.


    Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Vedran Alidžanović je 2013. godine imenovan na poziciju kantonalnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i radio je uOdjelu za borbu protiv organizovanog i privrednog kriminala i korupcije.


    Učestvovao je na većem broju savjetovanja iz krivično pravne oblasti u zemlji i inostranstvu, a  2010. godine upisao je postdiplomski studij na Katedri krivičnog prava, Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gdje je 11.01.2016. godine odbranio magistarski rad na temu „Skraćeni krivični postupci“ i stekao zvanje magistra pravnih nauka.


    Tokom 2016. godine, objavio je dva rada i to: „Načini otkrivanja i vođenja istrage kod krivičnih djela organizovanog kriminala i korupcije“ u časopisu Pravo i pravda u okviru XV. Savjetovanja iz krivično pravne oblasti u Neumu, na koju temu je održao i predavanje, kao i pregledni naučni rad u časopisu Zbornik pravnog fakulteta u Tuzli pod nazivom „Skraćeni krivični postupci u pravu Bosne i Hercegovine, Italije i Njemačke.


    Također, koautor je preglednog naučnog rada pod nazivom „ Sporazum o priznanju kricvice- procesni i praktični studiji slučaja“ u časopisu „Kriminalističke teme“ Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, kao i koautor u izradi „Priručnika za tužioce za procesuiranje predmeta nasilja u porodici“ u organizaciji Atlanske inicijative i DACAF-a.


    Angažovan je i kao stalni edukator Centra za edukaciju sudija i tužilaca u okviru programa početne obuke za sudije i tužioce.


    Takođe,  posjeduje Certifikat za postupanje u predmetima u vezi sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, te je završio obuku CELL Instituta u Pragu i obuku edukatora za „Online edukacije“ u organizaciji Vijeća Evrope. Za angažman u projektu ICITAP-a i OPDAT-a u obuci policijskih službenika u procesuiranju krivičnih dijela „Nasilja u porodici“ dobio je zahvalnicu Američke ambasade u Sarajevu. Nakon uspješno završene obuke edukatora na engleskom jeziku, a koji se odnosio na vještine predavanja i postupanja sa elektronskim dokazima, dobio je certifikat „Specialised Judicial Training of Trainers on Training Skills“ Project of the European Union and the Council of Europe. Učestvovao je na radionici Trial Advocacy Skills Workshop South u organizaciji California District Attorneys Association u Sjedinjenim Američkim Državama, a takođe je završio trogodišnji program individualizirane obuke za tužioce za rad na predmetima korupcije i organizovanog kriminala 2012-2024, u organizaciji USAID-a.


    Doktorand je Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gdje mu je odlukom Senata Univerziteta u Sarajevu, odobrena izrada doktorske disertacije na temu „ Načelo oportuniteta krivičnog gonjenja u zakonodavstvu i praksi u Bosni i Hercegovini“.

    Vedran Alidžanović je oženjen i otac je  jednog djeteta.


     

    Tuzla, 03.06.2024. godine

    Mr. sc. Vedran Alidžanović

     

    4656 PREGLEDA
    Vedran Alidžanović
    • 1 - 1 / 1
    • 1