• logo
  • osnovna stranica
  • Kantonalno tužilaštvo
    Unsko-sanskog kantona

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Ово Тужилаштво подигло је дана 12.07.2013. године оптужницу која је потврђена од стране Кантоналног суда у Бихаћу, против:

    ПРОТИВ:

    1. БАЈИЋ ПРЕДРАГА зв. “Гаги” и “Парага”
    2. БАЈИЋ НЕНАДА зв. „Лимун“,
    3. БАБИЋ СИНИШЕ,
    4. ВРТУНИЋ МЛАДЕНКА зв. „Врци“,
    5. ДРАГИЋ СЛОБОДАНА, ,
    6. ЛУКИЋ МИЛАНА зв „Мики“,

    ШТО  СУ

       За вријеме рата у БиХ, у другој половини 1992. године и у другој половини мјесеца јануара 1993. године, у вријеме оружаног сукоба између Армије РБиХ и војске Републике Српске, у својству припадника војске Републике Српске поступали супротно одредби члана 3 став 1. тачка а) Женевске конвенције о заштити цивилних особа за вријеме рата од 12.08.1949 године и члана 4 став 1. и 2. тачка а) Допунског протокола ИИ уз Женевску конвенцију од 12.08.1949 године о заштити жртава немеђународних оружаних сукоба, тако што су: 

    а/ Бајић Предраг и Лукић Милан – заједно

    - Дана 27.07.1992.године, у вечерњим сатима, у мјесту Пудин Хан, опћина Кључ, обучени у војне униформе и наоружани аутоматским пушкама, са још двојицом наоружаних војника, водећи на силу са собом К. И. дошли до куће Н. Ф. те истог натјерали да тражи од Н. Ф. да отвори улазна врата од куће, што је она и учинила, а кад је К. И. ушао у кућу, тражио је новац, говорећи да ће га убити ако им не да новац, те када се исти вратио до осумњичених с новцем прикупљеним од укућана и када исти нису били задовољни са сумом добивеног новца, у кућу је ушао Бајић Предраг, испуцавши метак из пушке у унутрашњост куће, тражећи новац и злато, па када је видио у соби К. Ђ., ушао у исту, те га физички злостављао, ударајући га цијеви од пушке и гурајући цијев исте у његова уста, а затим извадио нож и стављао му под врат, пријетећи да ће га заклати, вријеђајући га, говорећи да ће га убити “шта ради џукела од 20 година у кући, док други ратују...да овакви као он убијају...да ће све Балије и Турке протјерати”, да би затим у собу ушао Лукић Милан и дошао до другог кауча на којем је сједио Н. М., те истог почео да удара шакама, ногама и пушком по свим дијеловима тијела, а затим истом стављао цијев пушке у уста, а затим дошао до К.Ђ. те га са чизмом на нози ударио у предио браде, да би, након што је један од двојице војника који су чували К. И. у кући рекао да пусте Ђ. и М. и да ће убити И., осумњичени Бајић Предраг и Лукић Милан напустили су кућу, водећи са собом К. И. у правцу куће Д. Р.

    б/ Бајић Предраг, Лукић Милан, Бајић Ненад и Бабић Синиша – заједно

    - Дана 27.07.1992. године, у вечерњим сатима, у мјесту Пудин Хан, опћина Кључ, обучени у војне униформе и наоружани аутоматским пушкама, водећи на силу са собом К. И., дошли до куће Д. Р. те истог натјерали да зове власника куће да отвори врата, а након што је Р. супруга М. отворила врата, Бајић Предраг и један од осумњичених скупа са К. И. ушли су у кућу, којом приликом су један осумњичени и К. И. остали на степеништу, двојица остала пред кућом, док је Бајић Предраг ушао у једну од просторија те од присутних тражио новац, пуцајући у унутрашњости просторије, а затим, под пријетњом оружја из куће повео Д. И. и Т. Н. који су се те прилике налазили у кући, а када је Д. И. и Т. Н. довео до улазних врата куће, осумњичени Бајић Предраг, Лукић Милан, Бајић Ненад и Бабић Синиша су од Д.И. тражили новац, ударајући га ногама, рукама и кундацима пушке, те када је Д. И. рекао да нема новца и показао потврду полиције да је испитан и да се може слободно кретати, Бајић Предраг је, у намјери да лише  живота Д. И. и Т. Н., из аутоматске пушке испуцао више метака у правцу истих, којом приликом је Д. И. задобио стрелне ране тијела од којих повреда је преминуо на лицу мјеста, док је Т. Н. остао неозлијеђен јер се исти налазио иза Д. И. који је погођен пао на њега, док су остала тројица осумњичених, држећи у рукама аутоматске пушке стојали пред вратима, а потом у намјери да лише живота К. И., један од осумњичених из аутоматске пушке испуцао рафал у истог, који је погођен пао на земљу у близини улазних врата у дворишту испред куће, задобивши том приликом вишеструке стрелне ране карлице, десне надлактице и подлактице са унутрашњим и вањским искрварењем, од којих повреда је преминуо на лицу мјеста.

    ц/ Бајић Предраг, Бајић Ненад и Бабић Синиша – заједно

    - Дана 29.07.1992 године, у вечерњим сатима, у мјесту Хумићи, опћина Кључ, обучени у војне униформе, наоружани аутоматским пушкама и пиштољем, дошли пред кућу И. Ш., у којој су се налазили његова супруга И. Ђ. са синовима К. и Ђ. и кћерком С., којом приликом је Бабић Синиша остао испред куће док су Бајић Предраг и Бајић Ненад, представљајући се као војна полиција тражили од укућана да отворе врата, а након што је К. отворио врата, исти су ушли у кућу те одмах почели ногама тући К., да би потом Бајић Предраг ставио пиштољ на главу И. Ђ. пријетећи да ће убити њу и њене синове уколико не дају новац, након чега им је Ђ. дала новац који је имала код себе, а обзиром да исти нису били задовољни добивеним  износом, Бајић Предраг је тражио видео рекордер и врећу брашна да би Ђ. из страха за свој живот и жовот укућана понудио да узму и моторну пилу за дрва говорећи им да иста вриједи око 1.000,00 ДМ, што су и узели да би се потом сва тројица носећи наведене ствари удаљили од куће у правцу центра села Хумићи.

    д/ Бајић Предраг, Бајић Ненад и Бабић Синиша – заједно

    - Истог дана, 29.07.1992 године, у вечерњим сатима, након што су се удаљили од куће И. Ш., обучени у војне униформе, наоружани аутоматским пушкама и пиштољем дошли до куће Ћ. В., у мјесту Хумићи, опћина Кључ, од којег су, под пријетњом да ће бацити бомбу на кућу, тражили да отвори врата, што је овај и учинио, да би га одмах почели тући и тражити новац који је добио продајом стоке, а када им је В. дао новац и четири златна прстена, исти су незадовољни добивеном сумом новца почели поново тући В. ногама и рукама по свим дијеловима тијела уводећи га у кућу и тјерајући га да им да више новца, а након што им је дао још новца, један од осумњичених из куће је изнио видео рекордер којег је дао В. да га носи и да иде скупа са њима уз пријетњу оружјем.

    е/ Бајић Предраг, Бајић Ненад и Бабић Синиша – заједно

    - Истог дана, 29.07.1992 године, у вечерњим сатима, у мјесту Хумићи, опћина Кључ, обучени у војне униформе, наоружани аутоматским пушкама и пиштољем, након што су са собом повели Ћ. В., дошли испред куће П. Р., са којим је Бајић Предраг од раније имао сукоб, која се налази у близини куће Ћ. В., којом приликом је један од осумњичених остао да чува В. на путу, док су друга двојица проваљивањем улазних врата ушла у кућу П.Р. из које су на силу извели истог, тјерајући га да без обуће иде са њима при том га ударајући ногама и пушкама, да би потом, под пријетњом оружја, скупа са собом повели П.Р. и Ћ. В. низ цесту у правцу Кључа, а када су стигли до куће П. Х. која се налази на излазу из мјеста Хумићи, опћина Кључ, осумњичени су натјерали П. Р. да зове Х. супругу С. да им отвори врата, па када је С. отворила врата у кућу су ушли Бајић Предраг и Бабић Синиша, док је Бајић Ненад остао испред куће, да би потом Бајић Предраг и Бабић Синиша у унутрашњости куће физички злостављали С.стављајући јој нож под врат, чупајући је за косу, пријетећи са пушкама осталим укућанима да ће их убити уколико не добију новац, а када им је С. дала новац који је имала код себе, присилили су њеног сина П. Ф. да из куће понесе видео рекордер са собом и да крене са њима, да би након краћег времена пустили П. Ф. и Ћ.В. да се врате својим кућама а они наставили даље кретање скупа са П. Р. у правцу Кључа, да би, дошавши до обале ријеке Сане, у намјери да лише живота П. Р., један од осумњичених у истог испуцао више метака којом приликом је П. Р. задобио повреде у виду прострелне ране главе и прострелну рану здјелице од којих повреда је преминуо на лицу мјеста, а затим његово тијело бацили у ријеку Сану, гдје је и пронађено.

     ф/ Бајић Предраг и Вртунић Младенко – заједно

    - Дана 21.11.1992 године, око 23,00 сата, у насељу Мали Рејзовићи, опћина Кључ, обучени у војне униформе, наоружани аутоматским пушкама, пиштољем и ножем, заједно са Будимир Жељком припадником војске РС-а, (недоступан државним органима),  разбијањем стаклене преграде на улазном степеништу, ушли у кућу Ш. А., који је те прилике у кући био скупа са својом супругом Ф.рођеном 1946. године и њеном мајком К.Ф. рођеном 1917. године, те псујући им, физички злостављали Ш. А. тукући га рукама и ногама те убадали и резали ножем, којом приликом је А. задобио повреде главе у виду резних рана, повреде лијеве подлактице и  лијеве надкољенице, тражећи да им дају новац, а када им је Ш. А. дао новац који је имао код себе, исти нису били задовољни те су тражили још новца, па када им је А. рекао да има нешто новца закопаног у башти поред куће, Бајић Предраг и Будимир Жељко извели су А. из куће, док је Вртунић Младенко остао у кући заједно са Ш. Ф. и њеном мајком К. Ф., након чега је А. ископао и предао 5.500 ДМ Бајић Предрагу, а када су Бајић Предраг и Будимир Жељко дошли до улазних врата под сијалицу да броје новац, А. је успио да побјегне, да би један од осумњичених, у намјери да лише живота Ш. Ф., из непосредне близине, из ватреног оружја испуцао један метак у предјелу главе, нанијевши јој том приликом повреде у виду многобројних повреда лица, свода и базе лубање са више уломака од којих је преминула на лицу мјеста, да би затим, такођер један од осумњичених, у намјери да лише живота К. Ф., употребом ножа (клањем) нанијели повреде на врату у виду пресијецања гркљана и једњака те великих крвних судова, од којих повреда је преминула на лицу мјеста. 

    г/ Бајић Предраг, Бајић Ненад и Бабић Синиша – заједно

    Дана 23.12.1992 године, у вечерњим сатима, у селу Војићи, опћина Кључ,  наоружани аутоматским пушкама, дошли до куће З. А., гдје су проваљивањем врата, ушли у кућу, да би потом под пријетњом оружја истјерали из куће К. Г. и Х. Е. од којих су, псујући им и тукући их ногама, тражили новац, а када исти нису добили, повели их до куће З. С., у којој су се налазили З. З. са дјецом и З. А., те лупајући на улазна врата тражили да З. отвори што је она и учинила а након што су ушли у унутрашњост куће, псујући присутнима балијску мајку од истих тражили новац, а када исти нису добили, Бајић Предраг узео је из крила З. З. њену трогодишњу кћерку З., ставио јој нож под врат те запријетио да ће је заклати ако не дају новац и злато, да би потом, З. Е. у намјери да спаси сестру предложила осумњиченима да она оде до стрица З. Х. позајмити новац, након чега су осумњичени заједно са З. Е. отишли до куће З.Х. у којој се те прилике налазио њен стриц З. Х. са његовом супругом Ш., Д. Р. и његовом супругом В., Ч. З. и З. Ј., а када су у кућу ушли проваљивањем врата, Бајић Предраг ударио је ногом З. Х. у предио груди тражећи новац, а када му је Х.дао новчаник, Бајић Предраг, незадовољан износом који је пронашао у новчанику, окренуо се према Д. Р. уперивши у истог пушку те тражио новац, а како Р. није имао новца, Бајић Предраг је у намјери да га лише живота испалио један метак из пушке у Д. Р. нанијевши му том приликом повреду слабинског дијела кичме од које повреде је исти преминуо на лицу мјеста, да би затим Бајић Предраг извео из куће З. Х. и његову супругу Ш., физички их злостављајући пред улазом у кућу, те у намјери да лише живота З. Х., у истог испалио више метака из пушке нанијевши му том приликом повреде грудног коша, од којих повреда је Х. убрзо преминуо, за које вријеме су Бајић Ненад и Бабић Синиша наоружани аутоматским пушкама стојали испред куће.

    х/ Бајић Предраг, Драгић Слободан и Бабић Синиша – заједно

    - Крајем мјесеца децембра 1992. године, у вечерњим сатима, у мјесту Хумићи, опћина Кључ, наоружани аутоматским пушкама и ножевима,  дошли до куће П. Л. рођеног 1934. године, те представивши се као његов комшија Кубурић Дане, један од осумњичених позвао Л. да отвори врата а након што је Л. отворио врата, ушли у кућу, те тражили од истог да им да новац, при томе физички злостављајући Л. и његову супругу Р., ударајући их ногама, рукама и пушкама, а са Р. тргали одјећу, па када нису добили новац, осумњичени су наставили ударати Л. и Р. при чему је Бајић Предраг ножем убадао Л. у предјелу главе, те резао га по рукама, нанијевши му том приликом повреде у виду резних рана у предјелу главе и десне руке, а од осталих удараца нагњечнораздерну рану тјемена, усљед чега је Л. трпио велике болове, да би потом Р. наредили да се обуче те под пријетњом оружја одведе до куће П. А., што је она из страха и учинила.

    и/ Бајић Предраг, Драгић Слободан и Бабић Синиша, заједно

    - Крајем мјесеца децембра 1992 године, у вечерњим сатима, у мјесту Хумићи, опћина Кључ, наоружани аутоматским пушкама и ножевима, водећи са собом П. Р., дошли до куће П. А., а затим натјерали Р. да зове А. да отвори врата, а након што је А. отворио улазна врата, осумњичени су ушли у кућу гдје су П. А. ударали рукама и ногама, тражећи од А. и лица која су те вечери била у кући да им дају паре и злато, пријетећи им да ће од њих направити „бурек“ уколико у кратком року не прикупе одређени износ новца, да би потом Бајић Предраг на силу, одвео малодобну П. А., рођену 1978 године у другу собу те употребом физичке снаге, тргајући са исте одјећу, оборио је на кревет те натјерао на полни однос, након чега је у собу ушао Драгић Слободан те такођер натјерао А. на полни однос у присуству Бајић Предрага, а за које вријеме је у унутрашњости куће наоружан аутоматском пушком стојао Бабић Синиша.

    ј/ Бајић Предраг и Бајић Ненад – заједно

    - У другој половини јануара 1993 године, у насељу Рејзовићи, опћина Кључ, у једној напуштеној бошњачкој кућу, у вечерњим сатима, наоружани аутоматским пушкама, осумњичени ушли у кућу гдје је живјела Х. Е. са својим дјететом Х.Х., рођеним 1991. године, да би потом осумњичени Бајић Предраг и Бајић Ненад физички злостављали Е., ударајући је шакама и пушкама по свим дијеловима тијела, тргајући одјећу са исте, гдје су обојица, исту натјерали на полни однос да би затим по њеном  тијелу гасили цигарете и уринирали, а што су и поновили пар дана касније, када су на њено малодобно дијете просули врелу чорбу од које је дијете задобило тешке опекотине, да би након извјесног времена, када је Е. промјенила смјештај и смјестила се у кућу, у Кључу, у ул. Маршала Тита, осумњичени Бајић Предраг долазио са још једним лицем и исту одводио од куће, тјерајући је да се скида гола пред непознатим мушкарцима и натјеравао на сполни однос.

    Дакле, кршећи правила међународног права, за вријеме рата у Босни и Херцеговини, извршили убиства седам цивила, нечовјечно поступали према већем броју цивила и извршили силовање двије особе женског спола,

    Чиме су као саизвршиоци по свим тачкама оптужнице извршили кривично дјело – Ратни злочин против цивилног становништва из члана 142 у вези са чланом 22 преузетог КЗ СФРЈ.




    Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да особе, на које се односе вијести и информације из Кантоналног тужилаштва, имају статус осумњичених или оптужених особа. Подсјећамо на начело пресумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

    Приказана вијест је на:
    364 ПРЕГЛЕДА
    Копирано
    Повратак на врх

    Оптужница - 12.07.2013

    20.11.2013.

    Ово Тужилаштво подигло је дана 12.07.2013. године оптужницу која је потврђена од стране Кантоналног суда у Бихаћу, против:

    ПРОТИВ:

    1. БАЈИЋ ПРЕДРАГА зв. “Гаги” и “Парага”
    2. БАЈИЋ НЕНАДА зв. „Лимун“,
    3. БАБИЋ СИНИШЕ,
    4. ВРТУНИЋ МЛАДЕНКА зв. „Врци“,
    5. ДРАГИЋ СЛОБОДАНА, ,
    6. ЛУКИЋ МИЛАНА зв „Мики“,

    ШТО  СУ

       За вријеме рата у БиХ, у другој половини 1992. године и у другој половини мјесеца јануара 1993. године, у вријеме оружаног сукоба између Армије РБиХ и војске Републике Српске, у својству припадника војске Републике Српске поступали супротно одредби члана 3 став 1. тачка а) Женевске конвенције о заштити цивилних особа за вријеме рата од 12.08.1949 године и члана 4 став 1. и 2. тачка а) Допунског протокола ИИ уз Женевску конвенцију од 12.08.1949 године о заштити жртава немеђународних оружаних сукоба, тако што су: 

    а/ Бајић Предраг и Лукић Милан – заједно

    - Дана 27.07.1992.године, у вечерњим сатима, у мјесту Пудин Хан, опћина Кључ, обучени у војне униформе и наоружани аутоматским пушкама, са још двојицом наоружаних војника, водећи на силу са собом К. И. дошли до куће Н. Ф. те истог натјерали да тражи од Н. Ф. да отвори улазна врата од куће, што је она и учинила, а кад је К. И. ушао у кућу, тражио је новац, говорећи да ће га убити ако им не да новац, те када се исти вратио до осумњичених с новцем прикупљеним од укућана и када исти нису били задовољни са сумом добивеног новца, у кућу је ушао Бајић Предраг, испуцавши метак из пушке у унутрашњост куће, тражећи новац и злато, па када је видио у соби К. Ђ., ушао у исту, те га физички злостављао, ударајући га цијеви од пушке и гурајући цијев исте у његова уста, а затим извадио нож и стављао му под врат, пријетећи да ће га заклати, вријеђајући га, говорећи да ће га убити “шта ради џукела од 20 година у кући, док други ратују...да овакви као он убијају...да ће све Балије и Турке протјерати”, да би затим у собу ушао Лукић Милан и дошао до другог кауча на којем је сједио Н. М., те истог почео да удара шакама, ногама и пушком по свим дијеловима тијела, а затим истом стављао цијев пушке у уста, а затим дошао до К.Ђ. те га са чизмом на нози ударио у предио браде, да би, након што је један од двојице војника који су чували К. И. у кући рекао да пусте Ђ. и М. и да ће убити И., осумњичени Бајић Предраг и Лукић Милан напустили су кућу, водећи са собом К. И. у правцу куће Д. Р.

    б/ Бајић Предраг, Лукић Милан, Бајић Ненад и Бабић Синиша – заједно

    - Дана 27.07.1992. године, у вечерњим сатима, у мјесту Пудин Хан, опћина Кључ, обучени у војне униформе и наоружани аутоматским пушкама, водећи на силу са собом К. И., дошли до куће Д. Р. те истог натјерали да зове власника куће да отвори врата, а након што је Р. супруга М. отворила врата, Бајић Предраг и један од осумњичених скупа са К. И. ушли су у кућу, којом приликом су један осумњичени и К. И. остали на степеништу, двојица остала пред кућом, док је Бајић Предраг ушао у једну од просторија те од присутних тражио новац, пуцајући у унутрашњости просторије, а затим, под пријетњом оружја из куће повео Д. И. и Т. Н. који су се те прилике налазили у кући, а када је Д. И. и Т. Н. довео до улазних врата куће, осумњичени Бајић Предраг, Лукић Милан, Бајић Ненад и Бабић Синиша су од Д.И. тражили новац, ударајући га ногама, рукама и кундацима пушке, те када је Д. И. рекао да нема новца и показао потврду полиције да је испитан и да се може слободно кретати, Бајић Предраг је, у намјери да лише  живота Д. И. и Т. Н., из аутоматске пушке испуцао више метака у правцу истих, којом приликом је Д. И. задобио стрелне ране тијела од којих повреда је преминуо на лицу мјеста, док је Т. Н. остао неозлијеђен јер се исти налазио иза Д. И. који је погођен пао на њега, док су остала тројица осумњичених, држећи у рукама аутоматске пушке стојали пред вратима, а потом у намјери да лише живота К. И., један од осумњичених из аутоматске пушке испуцао рафал у истог, који је погођен пао на земљу у близини улазних врата у дворишту испред куће, задобивши том приликом вишеструке стрелне ране карлице, десне надлактице и подлактице са унутрашњим и вањским искрварењем, од којих повреда је преминуо на лицу мјеста.

    ц/ Бајић Предраг, Бајић Ненад и Бабић Синиша – заједно

    - Дана 29.07.1992 године, у вечерњим сатима, у мјесту Хумићи, опћина Кључ, обучени у војне униформе, наоружани аутоматским пушкама и пиштољем, дошли пред кућу И. Ш., у којој су се налазили његова супруга И. Ђ. са синовима К. и Ђ. и кћерком С., којом приликом је Бабић Синиша остао испред куће док су Бајић Предраг и Бајић Ненад, представљајући се као војна полиција тражили од укућана да отворе врата, а након што је К. отворио врата, исти су ушли у кућу те одмах почели ногама тући К., да би потом Бајић Предраг ставио пиштољ на главу И. Ђ. пријетећи да ће убити њу и њене синове уколико не дају новац, након чега им је Ђ. дала новац који је имала код себе, а обзиром да исти нису били задовољни добивеним  износом, Бајић Предраг је тражио видео рекордер и врећу брашна да би Ђ. из страха за свој живот и жовот укућана понудио да узму и моторну пилу за дрва говорећи им да иста вриједи око 1.000,00 ДМ, што су и узели да би се потом сва тројица носећи наведене ствари удаљили од куће у правцу центра села Хумићи.

    д/ Бајић Предраг, Бајић Ненад и Бабић Синиша – заједно

    - Истог дана, 29.07.1992 године, у вечерњим сатима, након што су се удаљили од куће И. Ш., обучени у војне униформе, наоружани аутоматским пушкама и пиштољем дошли до куће Ћ. В., у мјесту Хумићи, опћина Кључ, од којег су, под пријетњом да ће бацити бомбу на кућу, тражили да отвори врата, што је овај и учинио, да би га одмах почели тући и тражити новац који је добио продајом стоке, а када им је В. дао новац и четири златна прстена, исти су незадовољни добивеном сумом новца почели поново тући В. ногама и рукама по свим дијеловима тијела уводећи га у кућу и тјерајући га да им да више новца, а након што им је дао још новца, један од осумњичених из куће је изнио видео рекордер којег је дао В. да га носи и да иде скупа са њима уз пријетњу оружјем.

    е/ Бајић Предраг, Бајић Ненад и Бабић Синиша – заједно

    - Истог дана, 29.07.1992 године, у вечерњим сатима, у мјесту Хумићи, опћина Кључ, обучени у војне униформе, наоружани аутоматским пушкама и пиштољем, након што су са собом повели Ћ. В., дошли испред куће П. Р., са којим је Бајић Предраг од раније имао сукоб, која се налази у близини куће Ћ. В., којом приликом је један од осумњичених остао да чува В. на путу, док су друга двојица проваљивањем улазних врата ушла у кућу П.Р. из које су на силу извели истог, тјерајући га да без обуће иде са њима при том га ударајући ногама и пушкама, да би потом, под пријетњом оружја, скупа са собом повели П.Р. и Ћ. В. низ цесту у правцу Кључа, а када су стигли до куће П. Х. која се налази на излазу из мјеста Хумићи, опћина Кључ, осумњичени су натјерали П. Р. да зове Х. супругу С. да им отвори врата, па када је С. отворила врата у кућу су ушли Бајић Предраг и Бабић Синиша, док је Бајић Ненад остао испред куће, да би потом Бајић Предраг и Бабић Синиша у унутрашњости куће физички злостављали С.стављајући јој нож под врат, чупајући је за косу, пријетећи са пушкама осталим укућанима да ће их убити уколико не добију новац, а када им је С. дала новац који је имала код себе, присилили су њеног сина П. Ф. да из куће понесе видео рекордер са собом и да крене са њима, да би након краћег времена пустили П. Ф. и Ћ.В. да се врате својим кућама а они наставили даље кретање скупа са П. Р. у правцу Кључа, да би, дошавши до обале ријеке Сане, у намјери да лише живота П. Р., један од осумњичених у истог испуцао више метака којом приликом је П. Р. задобио повреде у виду прострелне ране главе и прострелну рану здјелице од којих повреда је преминуо на лицу мјеста, а затим његово тијело бацили у ријеку Сану, гдје је и пронађено.

     ф/ Бајић Предраг и Вртунић Младенко – заједно

    - Дана 21.11.1992 године, око 23,00 сата, у насељу Мали Рејзовићи, опћина Кључ, обучени у војне униформе, наоружани аутоматским пушкама, пиштољем и ножем, заједно са Будимир Жељком припадником војске РС-а, (недоступан државним органима),  разбијањем стаклене преграде на улазном степеништу, ушли у кућу Ш. А., који је те прилике у кући био скупа са својом супругом Ф.рођеном 1946. године и њеном мајком К.Ф. рођеном 1917. године, те псујући им, физички злостављали Ш. А. тукући га рукама и ногама те убадали и резали ножем, којом приликом је А. задобио повреде главе у виду резних рана, повреде лијеве подлактице и  лијеве надкољенице, тражећи да им дају новац, а када им је Ш. А. дао новац који је имао код себе, исти нису били задовољни те су тражили још новца, па када им је А. рекао да има нешто новца закопаног у башти поред куће, Бајић Предраг и Будимир Жељко извели су А. из куће, док је Вртунић Младенко остао у кући заједно са Ш. Ф. и њеном мајком К. Ф., након чега је А. ископао и предао 5.500 ДМ Бајић Предрагу, а када су Бајић Предраг и Будимир Жељко дошли до улазних врата под сијалицу да броје новац, А. је успио да побјегне, да би један од осумњичених, у намјери да лише живота Ш. Ф., из непосредне близине, из ватреног оружја испуцао један метак у предјелу главе, нанијевши јој том приликом повреде у виду многобројних повреда лица, свода и базе лубање са више уломака од којих је преминула на лицу мјеста, да би затим, такођер један од осумњичених, у намјери да лише живота К. Ф., употребом ножа (клањем) нанијели повреде на врату у виду пресијецања гркљана и једњака те великих крвних судова, од којих повреда је преминула на лицу мјеста. 

    г/ Бајић Предраг, Бајић Ненад и Бабић Синиша – заједно

    Дана 23.12.1992 године, у вечерњим сатима, у селу Војићи, опћина Кључ,  наоружани аутоматским пушкама, дошли до куће З. А., гдје су проваљивањем врата, ушли у кућу, да би потом под пријетњом оружја истјерали из куће К. Г. и Х. Е. од којих су, псујући им и тукући их ногама, тражили новац, а када исти нису добили, повели их до куће З. С., у којој су се налазили З. З. са дјецом и З. А., те лупајући на улазна врата тражили да З. отвори што је она и учинила а након што су ушли у унутрашњост куће, псујући присутнима балијску мајку од истих тражили новац, а када исти нису добили, Бајић Предраг узео је из крила З. З. њену трогодишњу кћерку З., ставио јој нож под врат те запријетио да ће је заклати ако не дају новац и злато, да би потом, З. Е. у намјери да спаси сестру предложила осумњиченима да она оде до стрица З. Х. позајмити новац, након чега су осумњичени заједно са З. Е. отишли до куће З.Х. у којој се те прилике налазио њен стриц З. Х. са његовом супругом Ш., Д. Р. и његовом супругом В., Ч. З. и З. Ј., а када су у кућу ушли проваљивањем врата, Бајић Предраг ударио је ногом З. Х. у предио груди тражећи новац, а када му је Х.дао новчаник, Бајић Предраг, незадовољан износом који је пронашао у новчанику, окренуо се према Д. Р. уперивши у истог пушку те тражио новац, а како Р. није имао новца, Бајић Предраг је у намјери да га лише живота испалио један метак из пушке у Д. Р. нанијевши му том приликом повреду слабинског дијела кичме од које повреде је исти преминуо на лицу мјеста, да би затим Бајић Предраг извео из куће З. Х. и његову супругу Ш., физички их злостављајући пред улазом у кућу, те у намјери да лише живота З. Х., у истог испалио више метака из пушке нанијевши му том приликом повреде грудног коша, од којих повреда је Х. убрзо преминуо, за које вријеме су Бајић Ненад и Бабић Синиша наоружани аутоматским пушкама стојали испред куће.

    х/ Бајић Предраг, Драгић Слободан и Бабић Синиша – заједно

    - Крајем мјесеца децембра 1992. године, у вечерњим сатима, у мјесту Хумићи, опћина Кључ, наоружани аутоматским пушкама и ножевима,  дошли до куће П. Л. рођеног 1934. године, те представивши се као његов комшија Кубурић Дане, један од осумњичених позвао Л. да отвори врата а након што је Л. отворио врата, ушли у кућу, те тражили од истог да им да новац, при томе физички злостављајући Л. и његову супругу Р., ударајући их ногама, рукама и пушкама, а са Р. тргали одјећу, па када нису добили новац, осумњичени су наставили ударати Л. и Р. при чему је Бајић Предраг ножем убадао Л. у предјелу главе, те резао га по рукама, нанијевши му том приликом повреде у виду резних рана у предјелу главе и десне руке, а од осталих удараца нагњечнораздерну рану тјемена, усљед чега је Л. трпио велике болове, да би потом Р. наредили да се обуче те под пријетњом оружја одведе до куће П. А., што је она из страха и учинила.

    и/ Бајић Предраг, Драгић Слободан и Бабић Синиша, заједно

    - Крајем мјесеца децембра 1992 године, у вечерњим сатима, у мјесту Хумићи, опћина Кључ, наоружани аутоматским пушкама и ножевима, водећи са собом П. Р., дошли до куће П. А., а затим натјерали Р. да зове А. да отвори врата, а након што је А. отворио улазна врата, осумњичени су ушли у кућу гдје су П. А. ударали рукама и ногама, тражећи од А. и лица која су те вечери била у кући да им дају паре и злато, пријетећи им да ће од њих направити „бурек“ уколико у кратком року не прикупе одређени износ новца, да би потом Бајић Предраг на силу, одвео малодобну П. А., рођену 1978 године у другу собу те употребом физичке снаге, тргајући са исте одјећу, оборио је на кревет те натјерао на полни однос, након чега је у собу ушао Драгић Слободан те такођер натјерао А. на полни однос у присуству Бајић Предрага, а за које вријеме је у унутрашњости куће наоружан аутоматском пушком стојао Бабић Синиша.

    ј/ Бајић Предраг и Бајић Ненад – заједно

    - У другој половини јануара 1993 године, у насељу Рејзовићи, опћина Кључ, у једној напуштеној бошњачкој кућу, у вечерњим сатима, наоружани аутоматским пушкама, осумњичени ушли у кућу гдје је живјела Х. Е. са својим дјететом Х.Х., рођеним 1991. године, да би потом осумњичени Бајић Предраг и Бајић Ненад физички злостављали Е., ударајући је шакама и пушкама по свим дијеловима тијела, тргајући одјећу са исте, гдје су обојица, исту натјерали на полни однос да би затим по њеном  тијелу гасили цигарете и уринирали, а што су и поновили пар дана касније, када су на њено малодобно дијете просули врелу чорбу од које је дијете задобило тешке опекотине, да би након извјесног времена, када је Е. промјенила смјештај и смјестила се у кућу, у Кључу, у ул. Маршала Тита, осумњичени Бајић Предраг долазио са још једним лицем и исту одводио од куће, тјерајући је да се скида гола пред непознатим мушкарцима и натјеравао на сполни однос.

    Дакле, кршећи правила међународног права, за вријеме рата у Босни и Херцеговини, извршили убиства седам цивила, нечовјечно поступали према већем броју цивила и извршили силовање двије особе женског спола,

    Чиме су као саизвршиоци по свим тачкама оптужнице извршили кривично дјело – Ратни злочин против цивилног становништва из члана 142 у вези са чланом 22 преузетог КЗ СФРЈ.




    Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да особе, на које се односе вијести и информације из Кантоналног тужилаштва, имају статус осумњичених или оптужених особа. Подсјећамо на начело пресумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.